Dünyada teknolojik gelişmeler, nüfus ve gelişim arttıkça, insanların enerji ihtiyacı gitgide artmıştır. Enerji sektöründe güneş enerji sistemleri (GES) daha da artmaya başlamışlardır. Güneş enerjisi temiz enerji olarakta adlandırılan ucuz bir gelir kaynağıdır. Çok güneş alan ve güneş aldığı açıya göre bölgedeki verimliliği değişen güneş enerjisi santralleri, güneş panelleri vasıtasıyla sisteme elektrik olarak aktarılmaktadır. Elektrik ihtiyacı olan ve güneş alan ülkelerde güneş enerji sistemleri (GES) yaygın olarak kurulmaktadır. Ülkemiz güneş enerjisini kullanmak açısından dünya üzerinde oldukça avantajlı bir konumdadır. Güneş enerjisi sistemlerindeki en kritik malzeme olan güneş panelleri de yakın zamanda ülkemizde üretilmeye başlanmıştır.
2.Kandıra Güneş panelleri taşıyıcıları statik projesi
Güneş panelleri güneşten en etkili bir şekilde yararlanmak için belli bir açıda çelik taşıyıcı sistemleri üzerine sistemli bir sıra içerisinde yerleştirilir. 100*200 cm ebatlarındaki güneş panelleri yaklaşık olarak 20-25 kg’dır. Bir başka deyişle güneş panelleri zati ağırlığı 10-12 kg/m2’dir. Güneş enerji sistemleri yaygın bir şekilde fabrika vb. tesislerin çatılarına kurulduğu gibi boş arazilere de kurulmaktadır. Güneş panellerinin taşıyıcı sistemleri için mutlaka statik proje hazırlanmalıdır. Çünkü güneş enerji sistemleri için çok maliyetli yatırımlar yapılmaktadır. Bu sebeple güneş panellerini taşıyan çelik taşıyıcıların her türlü yük durumlarında güvenli bir şekilde ayakta kalması gerekmektedir. Güneş panelleri taşıyıcı sistem statik projeleri bu konunun detaylarını bilen işin ehli statik proje firmalarında hazırlanmalıdır.
Kandıra Güneş enerji sistemleri taşıyıcıları statik projelerinde tasarımı genellikler belirleyen yükler zati yük ve kar yükü altında yapılan tasarımdır. Rüzgar kuvveti, boş bir arazide eğimli bir panel ve çevresi boş bir çelik taşıyıcı sisteme çok fazla etki etmeyecektir. Deprem kuvveti açısından ise güneş panelleri çelik taşıyıcı sistemleri hafifliğinden dolayı deprem kuvveti de statik projelendirmede etkin bir kuvvet değildir.
Güneş panellerinin yerleştirildiği küçük mertek dediğimiz kanal profillerin yönü panellere dik yada paralel olabilmektedir. Etkin olan kullanım panellere dik olan kullanımdır. Güneş enerjisi statik projelerinde kullanılan çelik profiller genellikle soğuk bükme profillerdir. Soğuk bükme profillerin kullanılması güneş paneli taşıyıcı sistemleri statik projelerinin ekonomik bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır.
Arazi kullanımında kullanılan güneş enerji sistemleri taşıyıcı çelik profilleri, panel mertekleri, ana kirişler, kolon ve yer yer çapraz profillerden oluşmaktadır. Kolonlar arazilere çakma yöntemi ile yerleştirilmektedir. Bu yöntemle hızlı bir şekilde güneş enerji sistemi (GES) kolonları imalatı sağlanmaktadır.