Digor Statik Proje

  1. Digor Statik proje nedir?

Tüm üst yapıların inşası için en az mimari proje, statik proje, mekanik proje ve elektrik projesi gerekmektedir.  Digor Mimari proje; bir yapının görünen tarafı, insanların kullanım alanı, rahatlığı, kullanılabilirliği, estetik yönünü ve şeklini temsil eder. Digor Statik proje ise mimari projenin gerçekleşmesi için taşıyıcı elemanların yapının ömrü boyunca maruz kaldığı yüklere göre tasarlandığı projedir. Yapı zati yükü, hareketli yükler, deprem yükü, kar yükü, rüzgar yükü gibi yapının maruz kaldığı yükler altında güvenle ayakta kalması için yapılan yapı taşıyıcı sistem projesine statik proje denir. İnsan yapısından bahsedilerek mimari ve statik proje açıklanacak olursa, insanın dış görünüşü, boyu, şekli ve şemaili mimari proje olarak düşünürsek, statik proje ise insanın derisini, şemailini ve organlarını taşıyan kemik iskelet bölümüne statik proje denebilir. Digor Statik projede yapının güvenli ve ekonomik tasarlanmasının yanı sıra mimari gereksinimlerin tam karşılanması öncelikle beklenendir. Yapı malzemesine göre statik proje aşağıdaki şekilde çeşitlendirilebilir.

  1. Digor Betonarme yapı statik proje,
  2. Digor Çelik yapı statik proje,
  3. Digor Ard germeli statik proje
  4. Digor Sismik izolatörlü yapı statik proje
  5. Digor Güneş enerji sistemleri (GES) taşıyıcı statik projesi
  6. Digor Öngermeli yapı statik proje

 gibi çeşitlendirilir.

  1. Digor Statik proje nasıl yapılır? Digor Statik proje nasıl hazırlanır?

Digor Mimari proje ön çalışması yapıldıktan sonra yapının taşıyıcı sistem tasarımına yani statik proje safhasına başlanır. İlk olarak yapı modellemesine geçilir. Statik projede doğru modelleme çok önemlidir. Bilgisayar modellemesinde malzeme seçimi, ön ebat seçimi, doğru yükleme yapılması statik proje modelleme safhasının ilk adımıdır. Yapı modelinin analizi, değerlendirilmesi ve tasarımı ile mühendislik safhası tamamlanır. Bu aşamada yönetmelikler ve teorik bilgi önem arz etmektedir. Digor Statik projede asıl önemli olan şantiyenin anlayacağı şekilde yapılan hesabın çizime dökülmesi ve tarifidir. Statik projenin kaliteli olmasını belirleyen faktörlerden ilki doğru hesap ve çözüm olurken sonuncusu ise projenin teknik ressamlarla çizimlerle güzel bir şekilde detaylandırılması ve imalata yönelik gösterimidir.

  1. Digor Statik proje bedeli ne kadar? Digor Statik proje fiyatları nedir?

Digor Statik proje bedeli projenin betonarme ya da çelik olmasına göre değiştiği gibi daha birçok duruma bağlıdır. Projenin zorluğu, kullanım amacı, konumu gibi durumlar statik proje fiyatını etkilemektedir. İnşaat mühendisleri odası (İMO) statik proje bedelini çeşitli tablolarla belirlemekte ve her sene bunları revize etmektedir. Fakat piyasa şartlarında İMO’nun belirlediği fiyatların çok altındadır. Digor Betonarme projelerde yüksek m2’li olağan yapılar için statik proje bedeli 1 TL/m2-4 TL/m2 arasında değişmektedir. Digor bölgesinin durumuna göre bu fiyat çok daha artabilmektedir. Yurt dışında ise statik proje bedeli yurt içi bedel mertebesi ile aynı fakat dolar-avro üzerinden düşünülebilir.

  1. Digor Bina statik projesi nereden alınır?

Digor Statik proje ihtiyacı olan fakat inşaat sektöründe olmayan kimseler için yaygın olan bir sorudur. Bir mal sahibi ya da arsa sahibin statik projeye sahip olmadan önce yapının mimari projesine sahip olması gerekmektedir. İlk iş, mal sahibinin taleplerine göre yapının mimari projeni yaptırması gerekir. Digor Mimari projenin tamamlanması içinde statik proje gerekmektedir. Sonuç olarak eş zamanlı olarak ve karşılıklı paslaşarak mimari, statik, mekanik ve elektrik projeleri tamamlanır. Bu açıklama sonrası “bina statik projesi nereden alınır?” sorusunun net cevabı olarak şu söylenebilir: mal sahibi için ilk seçenek direk statik proje ofisleri ile anlaşmaktır. Diğer seçenek ise sadece mimarla muhatap olup, bina statik projesinin de mimar tarafından yaptırılmasını sağlamaktır. Biz her zaman ilkini tavsiye ediyoruz.

  1. Digor Statik proje nasıl kontrol edilir?

Digor Statik proje kontrolü işin ehli bir inşaat mühendisi tarafından yapılmalıdır. Kontrol eden inşaat mühendisinin teorik bilgisinin yeterliliği ve tecrübesi çok önemlidir. Doğru teşhis için yeterli ve donanımlı bir inşaat mühendisi olmak gerekir. Digor Statik proje kontrolünde olmazsa olmaz yapı modelinin kontrolü ve değerlendirilmesidir. Statik projeyi yapan kişi kadar statik projeyi kontrol eden kişide yapının hesabının içine derinlemesine nüfus etmelidir. Statik projenin kontrolü çok boyutludur. Statik projeyi kontrol eden kişi kendine aşağıdaki soruları sormalıdır;

  • Digor Statik proje ile mimari proje uyumlu mu?
  • Yapı modeli doğru modellenmiş mi?
  • Yapı modelinde doğru yükleme yapılmış mı?
  • Digor Statik proje yönetmelik şartları ile uyumlu mu?
  • Digor Statik proje çizimleri kendi içerisinde hata ve uyumsuzluk var mı?
  • Digor Statik proje çizimleri ile yapı analiz modelleri uyumlu mu?

  1. Digor Statik proje örnekleri

Digor Statik proje örnekleri ihtiyacı olan kimselere stadizayn proje ofisi olarak yardımcı olabiliriz. Şu unutulmamalıdır ki tek bir statik proje örneği her şey için uygulanmaz. Herhangi bir statik proje örneği yapıldığı mimari projeye ait olduğu gibi, o projenin uygulanacağı deprem, kar ve rüzgar ve zemin koşulları göz önüne alındığından başka bir yere uygulanmak üzere düşünülmesi yanlış bir yaklaşım olacaktır. Tecrübemiz ve yaptığımız projeler gereği birçok statik proje örneği elimizde bulunmaktadır. Fakat bu statik proje örnekleri her yerde uygulanamaz.


REFERANSLARIMIZ İÇİN TIKLAYIN