Tuzluca Betonarme Statik Proje

  1. Tuzluca Betonarme statik proje nedir?

“Betonarme statik proje” ya da en genel yaygın terim olarak kullanılan “betonarme proje” statik proje ofislerinde yetkin inşaat mühendisleri tarafından oluşturulmaktadır. Bir yapıda kullanılan malzeme eğer betonarme ise, statik projelendirmesi betonarme proje olarak isimlendirilir. Betonarme ile beton birbirinden farklı terimlerdir. Betonarmede betondan farklı olarak içinde demir bulunmaktadır. İnşaat demiri dediğimiz bu yapı demirleri 8 mm-30 mm çapı arasından yaygın olarak betonarme yapıların inşaatında kullanılmaktadır. Tuzluca Betonarme statik proje de demir detayı ya da donatı detayları açık bir şekilde çizilmektedir. Betonarme projenin kalitesini anlaşılabilir olmasının yanı sıra, şantiye uygulanabilir olmasını da içermektedir. Tamamlanan betonarme statik projeler şantiyedeki bir kalıp ustası ya da demir ustası tarafından rahatlıkla anlaşılmalı, kolaylıkla uygulanabilmelidir.

  1. Tuzluca Betonarme statik proje nasıl yapılır?

Tuzluca Betonarme statik proje, statik proje ofislerindeki inşaat mühendislerinin analiz ve tasarımları sonrası betonarme teknik ressamlar elinden çıkmaktadır. İnşaat mühendisleri bilgisayar programlarında modelleme yapar. Modelleme ile yapının maruz kalacağı tüm yükler modellenir. Yükleme sonucu ile analiz sonuçları ortaya çıkacaktır. Analiz sonucuna göre betonarme elemanları ebatları ve içine konacak demir miktarları belirlenir. Belirlenen tüm sonuçlar çizim programlarında yönetmelik kaideleri çerçevesinde betonarme statik projeye dönüşür.

Betonarme statik proje, günümüzde bilgisayar çizim programları ile oluşturulmaktadır. Bilgisayarların olmadığı zamanlarda betonarme projeler aydınger kağıtlarına rapido kalemlerle cetvel vs. aparat yardımları ile betonarme teknik ressamları tarafından yapılırdı. Betonarme statik projelerde günümüzdeki bilgisayar kolaylığı olmadığı için az revizyon ya da değişim yapılırdı. Günümüzdeki çizim programları ile mimari projelendirmede en iyiyi elde etmek ya da işverenin isteklerini karşılamak için çok fazla değişim olmaktadır. Bu sebeple de mimari projedeki değişimler betonarme proje de de çok fazla değişime neden olmaktadır.  İnşaatın bitmesine kadar devam eden şantiye-statik proje ofisi iletişimi ile betonarme projede de çeşitli değişiklikler olabilmektedir.

 

  1. Tuzluca Betonarme statik projede neler bulunur?

Betonarme statik proje birçok alt başlık bulunmaktadır. A0 kağıt boyutlarına göre bilgisayar çizim programında hazırlanan betonarme statik projeler düzgün bir şekilde paftalanır. Betonarme projenin inşa ve tasarım kriterlerinin olduğu, projenin isminin olduğu pafta lejant bölümü bulunmaktadır. Betonarme statik projedeki en önemli bölüm kalıp planlarıdır. Kalıp planlarında betonarme kolon, kiriş, döşeme kesit, konum ve ölçüleri bulunmaktadır. Betonarme kalıp planlarına göre şantiyede kalıp işçiliği yapılır.  Kalıp planlarını doğru anlamak adına çeşitli bölgelerden kesit çizim çalışmaları yapılarak, kesit bilgileri verilir. Bir betonarme statik projede kalıp planları ile birlikte aşağıdaki alt başlıklar bulunabilir;

  • Temel planları
  • Temel donatı detayları
  • Kalıp planları
  • Kesitler
  • Kolon aplikasyon planları
  • Kolon donatı detayları
  • Döşeme donatı detayları
  • Kiriş donatı detayları
  • Merdiven donatı detayları

4.Tuzluca Betonarme proje firmaları

Tuzluca Betonarme proje firmaları, inşaat mühendisleri odası tarafından yetkilendirilmiş firmalardır. Firma yetkilisi inşaat mühendisidir. Günümüzde paket programların çoğalması ile yetkin ve kaliteli betonarme proje firma sayısı gitgide azalmaktadır. Mühendislikteki bilgi, tecrübe ve teorik bilgileri hazmetmiş bir ekipten oluşan bir betonarme proje firması, birçok işveren ve mimari ofislerin çalışmak isteyeceği firmalardır. Betonarme proje firmaları, sadece betonarme statik proje yapması aslında bir dezavantajdır. Bir proje firması hem betonarme hem çelik hem de ard germe olmak üzere geniş spektrumda hizmet vermesi, o firmanın kalitesini göstermektedir.